Reizen naar Tel Aviv

Als je vanuit Nederland of België naar Tel Aviv wilt reizen dan is het vliegtuig eigenlijk de enige manier. Met de auto is vanwege het doorkruisen van vijandig gebied geen optie en anders zou zowel de reisafstand als de reisduur in vrijwel alles gevallen het niet rendabel maken. Het vliegtuig is daarom niet alleen de ideale methode om naar Tel Aviv te reizen, eigenlijk is vliegen vrijwel de enige optie om de totale afstand van bijna vierduizend kilometer te overbruggen.

Met welke maatschappijen kun je naar Tel Aviv vliegen?

Lange tijd hadden het Nederlandse KLM en het Israëlische El Al het monopolie op vluchten tussen Tel Aviv en Amsterdam. Gelukkig voor de reiziger is er inmiddels concurrentie gekomen, waardoor er meer aanbod van vluchten is en de tarieven voor vliegtickets naar Tel Aviv gemiddeld genomen wat lager zijn komen te liggen. Zo kun je met Easyjet vanaf Schiphol rechtstreeks naar Tel Aviv vliegen en biedt Transavia vluchten naar Tel Aviv aan vanaf Amsterdam en Eindhoven. Deze laatste optie is natuurlijk vooral ideaal voor wie in het zuiden van het land woont en Schiphol liever mijdt.

Je kunt ook met een tussenlanding naar Tel Aviv reizen, waardoor je vaak nog goedkopere vliegtickets vindt. Dat kan bijvoorbeeld met Ukraine International Airlines via Oekraïne of met Pegasus Airlines via Turkije. Als je een beetje geluk hebt vlieg je voor niet veel meer dan tweehonderd euro retour naar Tel Aviv. Vaak zijn dat wel de tickets waarbij je alleen maar handbagage mee mag nemen en eventueel bij moet betalen voor het meenemen van een koffer die het ruim van het vliegtuig in gaat.

Vliegduur

Als je vanuit Amsterdam naar Tel Aviv vliegt dan zul je in de praktijk ongeveer vier uur of iets langer onderweg zijn. Als het goed is heb je een redelijk deel van de heenweg ‘wind mee’, waardoor dit deel van de route vrijwel altijd sneller is dan de terugreis vanaf Israël richting Nederland. De gemiddelde kruissnelheid ligt dan hoger omdat op vlieghoogte de gunstige wind een aardig steentje in positieve wijze bij kan dragen. De terugweg leg je in gemiddeld ongeveer vier en een half tot vijf uur af. Hierbij speelt de toegewezen route en de hoeveelheid tegenwind een rol. Als je een snelle vlucht hebt kun je in het meest gunstige geval in vier uur en een kwartier terugvliegen.

naar Tel Aviv vliegen

Ben Gurion Airport

De internationale luchthaven van Tel Aviv heet Ben Gurion International Airport. Deze luchthaven ligt ongeveer twintig kilometer ten oosten van het centrum van Tel Aviv. Ben Gurion International Airport is een modern vliegveld met alle faciliteiten die je je kunt wensen van een luchthaven. Wat handig is, is dat Terminal 3 (waar je op zult vliegen vanuit Amsterdam) op een manier gebouwd is dat je niet zoveel hoeft te lopen van en naar de gates. Deze terminal bestaat uit een centrale ronde ruimte waar de duty free shops en horeca omheen gesitueerd zijn. Van daaruit gaan er vijf rechte ‘armen’ naar de gates. Op het vliegveld is gratis WI-FI beschikbaar. Uit eigen ervaring weten we dat de snelheid van het gratis aangeboden internet vrij hoog kan zijn. Dat maak je weleens anders mee op luchthavens.

Veiligheidscontroles

De terroristische dreiging waar Israël continu mee te maken heeft, zorgt ervoor dat ook de vliegtuigen van en naar Tel Aviv als risicovluchten gelden. Daarom ligt het niveau van de veiligheidscontroles op vluchten naar Tel Aviv en ook op vluchten vanaf Ben Gurion International Airport extra hoog. Zo zul je bij vertrek vanuit Nederland een aantal vragen moeten beantwoorden voordat je aan boord gaat. Welke vragen en hoe lang dat duurt verschilt van persoon tot persoon. Bepaalde antwoorden kunnen leiden tot meer vragen. Men wil er zeker van zijn dat je geen potentieel veiligheidsrisico bent. Bij aankomst in Tel Aviv geldt dat je bij de paspoortcontrole ook vragen kunt verwachten over je bezoek aan Israël. Hier zal de ambtenaar beoordelen of er verdere ondervraging nodig is. Meestal is dat niet het geval.

Bij vertrek vanaf Tel Aviv moet je voor het inchecken al wat vragen beantwoorden. Zodra je hier doorheen bent kun je inchecken aan de balie. Als je met alleen handbagage reist dan kun je tegenwoordig vaak vooraf al inchecken en met je boardingpass direct naar de veiligheidscontroles en paspoortcontroles gaan. Als je met ruimbagage reist kun je vaak wel online inchecken, maar moet je nog steeds met je koffer/tas naar de balie gaan.

Vanwege de veiligheidsprocedures is het voor reizen van en naar Israël raadzaam om tenminste drie uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Dit advies geldt vooral op drukkere dagen zoals tijdens schoolvakanties.

naar Tel Aviv reizen

Vanaf de luchthaven naar Tel Aviv reizen

Op het moment dat je aangekomen bent op Ben Gurion International Airport dan moet je nog naar de stad toe. Daar zijn vier verschillende mogelijkheden voor. De vrij dure oplossing is per taxi. Reken op een bedrag van gemiddeld zo’n 150 shekel om tussen de luchthaven en de stad te reizen. Op momenten dat het verkeer gunstig is kun je soms weleens tegen een lagere prijs naar het vliegveld reizen. Zo heb ik recent voor 100 shekel met de taxi naar het vliegveld gereisd. Reken er dan wel op dat de chauffeur meer haast heeft dan wanneer er op de meter gereden wordt, wat soms kan leiden tot ronduit agressief weggedrag. De reistijd hangt vel af van je bestemming in Tel Aviv, maar vooral van de verkeersdrukte. Bij rustig verkeer kun je binnen twintig minuten van/naar het centrum reizen. Als het een beetje tegenzit en als je eindbestemming in Tel Aviv wat ongunstig ligt dan kan de reistijd zomaar oplopen tot drie kwartier of langer.

De tweede manier is met de trein. Dit is een vrij snelle en goedkope manier om in de stad te komen. Er rijden gemiddeld twee treinen per uur vanaf het vliegveld naar Tel Aviv en de reistijd bedraagt gemiddeld 12 tot 27 minuten. Omgerekend ben je voor de rit zo’n vier tot vijf euro per persoon kwijt. Vanaf het station kun je per bus of taxi verder reizen naar je eindbestemming. Als je het dichtstbijzijnde treinstation gekozen hebt dan zul je met de taxi ergens tussen de 5 tot 20 minuten kwijt zijn, wat vooral afhankelijk is van de afstand en de actuele verkeersdrukte. Reken op een ritprijs van 30 tot 50 shekel. Zodra het nachttarief ingaat betaal je meer.

De derde manier is per bus. Helaas kun je niet rechtstreeks per bus naar Tel Aviv reizen. Daardoor heb je altijd te maken met minimaal één overstap. Deze is op Airport City. De kans is echter vrij groot dat je in Tel Aviv zelf ook nog een keer over moet stappen of dat je het laatste stukje zelfs met de taxi moet doen. De bus is een goedkope manier van transport, maar door het overstappen niet de meest gunstige.

met de bus

De vierde manier om in Tel Aviv te komen is per auto. Dat kan zijn omdat een bekende of (zaken)relatie je ophaalt van de luchthaven of omdat je een auto gehuurd hebt. De reistijd zal in dit geval, net als met de taxi, ergens tussen de 20 en 45 minuten uitkomen. Rijd je zelf dan kan het nog wat langer duren omdat je wat zult moeten wennen aan het verkeer en de route. Houd je aan de snelheid, want ook hier kent men flitspalen die een snelheidsovertreding feilloos vastleggen. Het autoverhuurbedrijf rekent deze boete, met eventueel administratieve kosten, zonder enige vorm van protest tegen de bekeuring door aan de huurder van de auto.

Auto huren in Tel Aviv

Wil je in Israël meer bezoeken dan Tel Aviv dan kun je een auto huren. Diverse internationale en lokale autoverhuurbedrijven bieden huurauto’s in alle soorten en maten aan. De balies van autoverhuurbedrijven zijn in de regel 24 uur per dag geopend. Om te hoge prijzen te voorkomen is het handig om alvast vooraf vanuit Nederland of België je huurauto in Israël te regelen. Er zit vaak wel wat kaf onder het koren. Sommige websites laten zeer lage prijzen zien voor huurauto’s in Tel Aviv, maar dan blijkt er een addertje onder het gras te zitten. Dat kan zijn in de vorm van een onvolledige verzekering, een hoog eigen risico, het afnemen van een verplichte volle tank brandstof tegen woekerprijzen of toeslagen die wel verplicht zijn maar die in de initiële huurprijs niet direct zichtbaar zijn.

Ik, de auteur van deze website, huur al gedurende zo’n dertig jaar ongeveer vacht tot tien auto’s per jaar en heb al verschillende soorten ‘boeven’ voorbij zien komen. Sinds enige jaren huur ik vrijwel overal mijn auto’s via sunnycars.nl. Dit bedrijf is al sinds de jaren tachtig actief op de Nederlandse markt en biedt op zo’n eerlijk mogelijke wijze huurauto’s in het buitenland aan. Dat doen ze met betrouwbare partners en duidelijke voorwaarden waarbij het doel niet is om de klant alsnog voor tientallen of soms honderden euro’s een poot uit te draaien. De huurauto’s bij Sunny Cars zijn altijd inclusief all-risk verzekering en en gunstig brandstofbeleid.

Bekijk het aanbod van huurauto’s via Sunny Cars in Tel Aviv

Als je alleen maar Tel Aviv bezoekt dan moet je je afvragen of je überhaupt wel een huurauto nodig hebt. In een grote stad is een auto vaak meer een last dan een gemak. Zo zul je in veel gevallen (flink) moeten betalen om je auto bij de accommodatie te parkeren, als dat al kan. Parkeren op straat is ook tegen betaling en het aantal plekken is beperkt. Net als vrijwel iedere andere grote stad heeft ook Tel Aviv parkeerproblemen. Het aantal parkeerplaatsen op parkeerterreinen en in parkeergarages is niet altijd toereikend voor de vraag.

Auto huren in Tel Aviv