Tel Aviv voor beginners

Tel Aviv | bezienswaardigheden | musea | Tel Aviv bezoeken | reizen naar Tel Aviv | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Praktische reisinformatie voor Tel Aviv

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Tel Aviv op ťťn pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de ťťn of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Tel Aviv vind je terug op de verschillende Tel Aviv en IsraŽl sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Tel Aviv of IsraŽl kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Tel Aviv bezienswaardigheden

Tel Aviv heeft naast strand en het nachtleven een groot aantal mooie en interessante bezienswaardigheden te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Tel Aviv op een rijtje gezet:
Tel Aviv bezienswaardigheden top 10

Alarmnummers

Heb je de politie, ambulance of brandweer nodig? In IsraŽl bel je de politie via 100, voor directe medische hulp naar 101 of 911 en voor de brandweer 102.

Alcohol

De tijden dat je in IsraŽl amper alcohol kon drinken liggen inmiddels ver achter ons. Dat geldt vooral voor Tel Aviv waar het uitgaansleven ťťn van de redenen is voor mensen om naar de stad te komen. Denk hierbij niet aan Britse zuiprituelen, maar aan gezellig drinken met vrienden en bekenden. Gemiddeld liggen de prijzen wel wat hoger dan je in Nederland gewend zult zijn. Het is vaak relatief voordeliger om bier per halve liter te drinken.
Officieel is de minimumleeftijd waarop er alcohol gedronken mag worden 18 jaar. In de praktijk wordt dat amper gecontroleerd, hoewel je als 14- of 15-jarige wat minder gemakkelijk een biertje of wijntje zult kunnen bestellen.

Drinkwater

Het kraanwater is in Tel Aviv prima drinkbaar. De smaak is wel iets anders dan je van thuis gewend bent, want aan het leidingwater in Tel Aviv zit een lichte bijsmaak van chloor. Op straat en in openbare instellingen zul je soms drinkfonteintjes tegenkomen waaruit je gratis water kunt drinken of je flesje bij kunt vullen.

Elektriciteit

De netspanning is in IsraŽl 220/230 volt bij een frequentie van 50 Hertz. De Nederlandse apparatuur moet daar probleemloos mee om kunnen gaan. Volgens sommige sites moet je een wereldstekker/reisstekker kopen voor je bezoek aan IsraŽl. Dat is gebaseerd op de aanwezigheid van de driepinnige stekkers en stopcontacten type H. In de meeste hotels zul je tegenwoordig 'Europese' stopcontacten tegenkomen zoals we die in Nederland ook gebruiken. In dat geval heb je geen reisstekker of verloopstekker nodig.

Feesten en feestdagen

De feestdagen in Tel Aviv worden gebaseerd op de Joodse kalender. Hierdoor kunnen de data/dagen binnen onze eigen Westerse kalender verschillend zijn. We kunnen dus alleen maar aangeven welke feestdagen binnen welke periode ongeveer vallen. Op de IsraŽl-pagina van beleven.org zie je de exacte data per jaar.

Februari: Moederdag
Februari/maart: Poerim (een soort joods carnaval)
Maart/april: Pesach (Joods Pasen)
April/mei: Jom Hasjoa (herdenking van de Holocaust)
April/mei: Jom Ha-atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag)
Mei/juni: Jom Jeroesjalaiem (herdenking inname oude stad Jeruzalem)
Mei/juni: Sjavoeot (Wekenfeest)
September/oktober: Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
September/oktober: Jom Kipoer (Grote Verzoendag)
September/oktober: Soekot (Loofhuttenfeest)
September/oktober: Simchat Thora (Vreugde der Wet)
November/december: Chanoeka (een soort Joods kerstfeest)

Tijdens feestdagen zijn winkels, bedrijven, musea en openbare instellingen vaak gesloten.

Fooien

Als je uit gaat eten of iets gaat drinken in Tel Aviv dan zijn de vermelde prijzen altijd exclusief bedieningsgeld. Sommige restaurants tellen al zelf een bedrag als 'service charge' op bij de restaurantrekening, maar vaak staat er op de rekening 'SERVICE NOT INCLUDED' vermeld. Dit betekent dat er verwacht wordt dat je tenminste 10% over het totaalbedrag als fooi betaalt.
Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar als je dat doet wordt het zeker gewaardeerd. Voor kamermeisjes laat je vijf tot tien shekel per dag achter in de kamer. Het beste doe je dat door het geld op het hoofdkussen te leggen. Op die manier is het meteen duidelijk dat het als fooi bedoeld is.
Gidsen krijgen normaalgesproken ook een fooi. Er zijn geen duidelijke richtlijnen over de hoeveelheid. Wel geldt dat voor gidsen die een gratis rondleiding geven vaak een wat hogere fooi krijgen. Voor hen is dit immers de enige bron van inkomsten.

Geld

In Tel Aviv betaal je, net als elders in IsraŽl, met de IsraŽlische sjekel. Feitelijk is er sprake van de Nieuwe IsraŽlische sjekel, die in 1985 de oude sjekel verving. Het grote verschil is dat op 4 september 1985 er ineens drie nullen wegvielen. De code NIS zul je daarom ook weleens aantreffen naast de meer gebruikte code ILS.
Briefgeld is er in biljetten van 20, 50, 100 en 200 sjekel. De sjekel is onderverdeeld in agorot in plaats van centen. Munten zijn er van 5 en 10 agarot en van Ĺ, 1, 2, 5 en 10 sjekel. Opvallend is dat de muntjes van 1 sjekel relatief klein zijn en dat de munten van Ĺ sjekel aanzienlijk groter zijn.

Wil je geld uit de geldautomaat halen? Zorg er dan in ieder geval voor dat het betaalprofiel van je bankpas op 'wereld' staat. Houd er verder rekening mee dat niet alle geldautomaten in IsraŽl geschikt zijn voor geldopnames met een buitenlandse bankpas. Met de creditcard kun je op meer plekken geld opnemen, maar die hanteren wel hogere kosten voor een opname van contant geld.

Internet & telefoneren

Met je mobiele telefoon kun je vrijwel overal in Tel Aviv bellen en internetten. Er zijn amper plekken waar je een minder goede dekking hebt, tenzij je in bepaalde gebouwen bent waarvan de constructie de ontvangst belemmert. IsraŽl behoort niet tot Europa, wat betekent dat er (vrij aanzienlijke) roamingkosten berekend worden voor mobiel internet, bellen en gebeld worden.
Gelukkig zijn er in Tel Aviv veel plekken waar je gratis gebruik kunt maken van WI-FI-netwerken. Veel restaurants, bars en hotels bieden hun gasten gratis Wi-Fi aan. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen.

Reisdocumenten

Als je geldig Nederlands of ander E.U. paspoort hebt dan kun je visumvrij naar Tel Aviv reizen. Dat geldt overigens alleen als je niet langer dan 3 maanden in IsraŽl verblijft, want anders heb je wel een visum nodig. Houd er overigens rekening mee dat je paspoort nog tenminste zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je weer uit IsraŽl vertrekt. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.

Bij binnenkomst ontvang je een zogenaamde 'blue card' als inreisvisum. Je krijgt dus geen stempel in je paspoort. Dat is maar goed ook, want in sommige Arabische landen zou dat weleens voor problemen kunnen zorgen als je die daarna met datzelfde paspoort zou willen bezoeken. De Blue Card moet je de gehele reis door IsraŽl bij je houden. Bij het verlaten van het land krijg je een uitreisvisum, de zogenaamde 'Pink Card'. Na de paspoortcontrole heb je deze nodig om door de automatische poortjes naar de vertrekhal op het vliegveld te gaan.

Roken

Het rookbeleid is streng in IsraŽl. Net als bij ons mag er in openbare gebouwen, in cafťs en restaurants niet gerookt worden. Op de terrassen mag er wel gerookt worden.
Op plekken waar veel kinderen komen, zoals parken en rond scholen, mag er ook niet op straat gerookt worden. De sigarettenprijzen liggen in IsraŽl op een redelijk hoog niveau, maar ze zijn wel goedkoper dan in Nederland.

Shabbat

Binnen het Joodse geloof is zaterdag de rustdag. Deze dag wordt shabbat (sjabbat) genoemd. De sabbat begint op het moment van zonsondergang op de vrijdag en duurt ongeveer 25 uur. Op zaterdag zijn winkels en bedrijven gesloten. Voor musea en attracties gelden vaak andere openingstijden. Het openbaar vervoer ligt stil tijdens de shabbat. Er rijden geen bussen of treinen. Taxi's rijden er wel, maar in kleinere aantallen.

Taal

De multiculturele samenleving van IsraŽl zorgt ervoor dat er verschillende talen gesproken en geschreven worden. De twee officiŽle talen van het land zijn Hebreeuws en Arabisch. In de praktijk zie je dat Engels ook vrij veel toegepast wordt, vooral in een moderne stad als Tel Aviv. Andere vreemde talen die je wel tegen kan komen in Tel Aviv zijn Russisch en Frans. Soms kun je iemand tegenkomen die zelfs Nederlands spreekt.

Tijdsverschil

Tussen Tel Aviv (IsraŽl) en Nederland/BelgiŽ is er 1 uur tijdsverschil. In Tel Aviv is het bijna altijd 1 uur later dan in Nederland. De enige uitzonderingen is tussen de laatste vrijdag voor 2 april en de laatste zondag van maart. Er is dan geen tijdsverschil. Hetzelfde geldt voor de periode tussen de zondag voor Yom Kippoer en de laatste zondag in oktober.

Veiligheid

In Tel Aviv is er net als in heel IsraŽl een terreurrisico. Het IsraŽlisch-Palestijns conflict zorgt ervoor dat er van tijd tot tijd aanslagen gepleegd worden. Ook in Tel Aviv kun je het slachtoffer worden van een aanslag. Vaak zijn het eenmansacties met een beperkt aantal doden en gewonden omdat de veiligheidsdiensten van IsraŽl de terreur over het algemeen zeer effectief bestrijden en weten te voorkomen. Als je kijkt naar de huidige situatie in West-Europa, waar de islamitische terreurbeweging IS steeds vaker toeslaat, is de kans op een aanslag in Tel Aviv niet veel groter dan in pakweg Londen, Parijs of Berlijn. Het betekent overigens wel dat de veiligheidscontroles in IsraŽl fors zijn. Op veel plekken moet je door veiligheidspoortjes heen en kunnen je tassen gecontroleerd worden. Op sommige plekken moet je je zelfs door middel van een paspoort kunnen identificeren. Zo moet je je bijvoorbeeld kunnen legitimeren als je het Israel Defence Forces History Museum binnen wilt gaan.

Net als in iedere grote stad kunnen er ook in Tel Aviv mensen voorkomen die het gemunt hebben op je geld of waardevolle spullen. Zakkenrollerij komt hier dus ook voor en wie een kluis op zijn/haar kamer heeft die kan deze beter gebruiken om te voorkomen dat er dure spullen gestolen worden. Laat ook geen mobieltjes, geld of camera's onbeheerd achter als je op het strand bent.

Meer info over Tel Aviv

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tel Aviv:
Tel Aviv in 24 foto's
Tel Aviv informatie
Tel Aviv weer & klimaat
Tel Aviv zonkalender
bijzondere plaatsen in Tel Aviv
winterzon in Tel Aviv

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy