Musea in Tel Aviv

Doe je graag aan museumbezoek dan zul je je ook in Tel Aviv niet vervelen. De stad telt uiteenlopende musea waar van alles te bewonderen is. Het maakt niet uit of je nou in historie, kunst, architectuur of de staat Israël in het algemeen geïnteresseerd bent, in Tel Aviv zijn er op ieder gebied wel musea te vinden.

Op deze pagina bieden we een overzicht van de verschillende musea in Tel Aviv waarvan wij vinden dat ze de moeite waard zijn.

Bialik House

Het historische witte Bialik House is gelegen aan de gelijknamige straat, ten westen van het Meir Park. Het schitterende huis uit 1924, behoorde eens toe aan de beroemde dichter Chaim Nahman Bialik. In de architectuur is een mix aan stijlen te ontdekken en eenmaal binnen kun je je tegoed doen aan prachtige kunst, authentieke meubels, een rijkelijk gevulde bibliotheek en natuurlijk wat portretten en werk van de kunstenaar zelf.

Israel Defence Forces History Museum

De militaire geschiedenis van Israel wordt op bijzondere wijze tentoongesteld in het Israel Defence Forces History Museum. Men kan hier verschillende militaire en presidentiële voertuigen, wapens, uitrustingen en fotomateriaal van dichtbij bewonderen, die werkelijk zijn gebruikt tijdens bijvoorbeeld de onafhankelijkheidsoorlog. Er bestaat tevens de mogelijkheid om met een audiotour op pad te gaan, zodat je ter plaatse meer informatie ontvangt. Het Israël Defence Forces History Museum, wat gevestigd is aan de Kaufmann Street, is dagelijks tot vier uur geopend.

Israel Defence Forces History Museum

Reuven Rubin Museum

Het voormalige woonhuis van kunstenaar Reuven Rubin, is tegenwoordig ingericht als museum. De ruimtes waarin hij tussen 1946 en 1974 leefde en werkte, zijn ingericht met uiteenlopende schilderijen van de meester zelf. Verdeeld over vier verdiepingen kun je onder andere zijn ‘hommage’ aan Vincent van Gogh bewonderen. Maar ook zijn stillevens, zijn kijk op Israel en Joodse thema’s zijn bijzonder fraai. Behalve de kunstwerken, is er ook een bibliotheek te bezoeken en kun je deelnamen aan verschillende workshops. Het Reuven Rubin Museum is gevestigd aan de Bialik Street in Tel Aviv.

Meer info op www.rubinmuseum.org.il

Eretz Israël Museum

In de moderne universiteit wijk Ramat Aviv zijn verschillende musea te bezoeken. Het Eretz Israel Museum is er hier één van. Dit museum is gespecialiseerd in de geschiedenis en de cultuur van Israel. Zo kun je hier doormiddel van archeologische bevindingen, traditionele kleding, authentieke handgemaakte spullen, kunst en tijdelijke tentoonstellingen nader kennis maken met het land en de gewoontes. Het Eretz Israel Museum is verdeeld over meerdere gebouwen die samen het museum vormen. Ook de omliggende tuin is erg mooi. Verder worden er regelmatig lezingen en workshops georganiseerd.

Meer info op www.eretzmuseum.org.il

Tel Aviv Museum of Art

In een modern vormgegeven bouwwerk aan de King Saul Avenue ‘Sderot Sha’ul HaMelech’, is het Tel Aviv Museum of Art gevestigd. Het werd ontworpen door de Amerikaanse architect Preston Scott Cohen. Liefhebbers van hedendaagse en klassiek-moderne kunst kunnen hier genieten van uiteenlopende werken van bekende namen. De werken zijn onderverdeeld in verschillende afdelingen. Zo is er een afdeling met Israëlische kunst, een met negentiende eeuwse moderne kunst, een met tekeningen en afbeeldingen, een met fotografie, een met architectuur en design en een afdeling met hoofdzakelijk kunstwerken uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. En de collectie groeit nog altijd.

Meer info op www.tamuseum.org.il

Tel Aviv Museum of Art

Palmach Museum

Het interactieve Palmach Museum is eveneens in het stadsdeel Ramat Aviv gelegen. Dit museum biedt je de kans om je in te leven in het militaire bestaan. De Palmach was eigenlijk een elite korps van het Haganah leger, dat samen met vrijwilligers verschillende oorlogen voerde. Ze vochten tegen de Britten, tijdens de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk de onafhankelijkheidsoorlog. Het Palmach Museum is ingericht met uitstekend film-, geluid- en fotomateriaal waardoor je een realistisch beeld krijgt over hun tactieken, hun offers en hoe Israel is ontstaan.

Meer info op www.palmach.org.il

Beit Hatfutsot

Wanneer je meer wilt weten over de geschiedenis van het Joodse volk en hun gewoontes en gebruiken, dan doe je er goed aan om het museum Beit Hatfutsot te bezoeken. Het museum werd opgericht in 1978 dankzij de inzet van Nahum Goldmann, die destijds president was van het ‘World Jewish Congress 1954-1977’. Middels een uitmuntende collectie foto’s, voorwerpen, sieraden, kleding, replica’s van synagogen, film en kunst wordt er een allesomvattend beeld neergezet die de identiteit, cultuur en tradities van de Joodse bevolking duidelijk omschrijft.

Meer info op www.bh.org.il

Etzel Museum

Aan de kust, dicht bij zee, bevindt zich het Etzel Museum van Tel Aviv. Dit museum verteld het verhaal van de verzetslieden die zich met man en macht verzetten tegen de Britten in 1931. Middels een verzameling prenten, documenten, wapens en krantenknipsels krijg je allerlei informatie tot je die een beeld schetsen over de onafhankelijkheidsoorlog en hoe de oprichting van Israel tot stand is gekomen. Er is tevens een herdenkingsplaats voor de strijders die zijn omgekomen tijdens de strijd om Jaffa. Een bijzonder geschiedenis museum op een meer dan bijzondere plek.

Etzel Museum

Design Museum Holon

Omstreeks 2007 bestond het idee om een design museum op te richten in Tel Aviv. Middels een miljoenen budget en de visionaire talenten van industrieel ontwerper/architect Ron Arad en Bruno Asa, ontpopte er een ontwerp die niet onder doet voor het Guggenheim in Bilbao. Het Design Museum Holon in Tel Aviv heeft een dynamische collectie met verschillende disciplines, die verdeeld zijn over vier categorieën. De eerste is ‘Historical Design’, met werk uit Israel tussen de periode 1930 en 2000. De twee categorie is ‘Contemporary Design’, met voornamelijk werken die na 2000 zijn gemaakt. De derde categorie is ‘Commissioned Works’, met tijdelijke exposities. En de laatste categorie is speciaal bedoeld voor ‘Academic Projects’. Hier kunnen studenten van de Israelische Design Academie hun werk tentoonstellen.

Meer info op www.dmh.org.il

Independence Hall

Aan de Rothshield Boulevard staat een bijzonder pand. Dit was ooit de woning van burgemeester Meir Dizengoff en zijn vrouw Zina. Na de dood van zijn vrouw schonk Meir Dizengoff de echtelijke woning aan de stad met het verzoek om er een kunstmuseum van te maken. Zo geschiedde. Op vrijdag 14 mei werd er in deze woning geschiedenis geschreven. In de grote ruimte op de begane grond riep David Ben-Gurion op deze voor Israël gedenkwaardige dag de onafhankelijke staat Israël uit. In 1978 is deze ruimte in de staat teruggebracht zoals het eruit zag toen de onafhankelijkheid uitgesproken werd. Tegenwoordig is de Independence Hall, zoals het gebouw nu heet, een plek waar je tijdens een rondleiding alles te horen krijgt over de dag waarop Israël onafhankelijk werd. Dit is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Israël.

Independence Hall