Bezienswaardigheden in Tel Aviv

Als je een stedentrip naar Tel Aviv geboekt hebt dan is de kans groot dat je behalve het strand en uitgaansleven nog meer van de stad wilt zien. Gelukkig is die kans er, want Tel Aviv heeft voldoende om te zien en te doen. Dit is de stad waar je verschillende fraaie stijlen van architectuur kunt bewonderen, waar de historie van de staat Israël tot leven komt en waar je kennis kunt maken met de oudste havenstad ter wereld.

Op deze pagina vind je een overzicht van bezienswaardigheden en monumenten in Tel Aviv die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Tel Aviv bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Tel Aviv.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Tel Aviv
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tel Aviv via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Tel Aviv via Tiqets

Grote Synagoge

De Joodse Grote Synagoge van Tel Aviv werd tussen 1922 en 1926 gebouwd. Het opmerkelijke ontwerp is afkomstig van architect Yehuda Magidovitch. De inrichting en binnenkant van de synagoge vertoont voornamelijk byzantijnse invloeden, terwijl de buitenkant veelal de Art Deco architectuur laat zien. De enorme koepel is voorzien van meer dan twintig vensters, waardoor je een bijzondere lichtinval ervaart. De gebrandschilderde ramen zijn het werk van Jacob Eisenberg, een Russische kunstenaar. De bouw liep enige vertraging op door een gebrek aan financiële middelen. Dit werd later opgelost met een donatie van Baron Edmond James de Rothschild, een familielid uit de fortuinlijke bankiersfamilie Rothschild. Zoals je wel vaker in een synagoge ziet, worden ook in de Grote Synagoge van Tel Aviv de mannen en de vrouwen gescheiden. Er zijn aparte ruimtes voor hen. De Grote Synagoge van Tel Aviv is helaas niet toegankelijk voor toeristen.

Grote Synagoge

Carmel Market

Tel Aviv telt meerdere markten die de moeite waard zijn. De meest populaire is de Carmel Market, die lokaal ook aangeduid wordt als Shuk HaCarmel. Naast allerlei verse producten zoals brood, groente, fruit, vlees, kruiden en andere lekkernijen kun je hier ook kleding, huishoudartikelen en souvenirs kopen. De Carmel Market is alle dagen geopend, behalve op zaterdag. Op dinsdag en vrijdag staan er extra kunstenaars die hun producten aan de man brengen.

Carmel Market

Het leukste is om tussen de verschillende kramen en achterliggende winkels de smakelijke kant van de markt te ontdekken. Je kunt hier de lekkerste lokale lekkernijen en drankjes proeven. Een leuke manier om dit te doen is door middel van een ‘HaCarmel Bites Card’. Door middel van een plattegrond, een audiogids en zes bonnetjes voor verschillende hapjes en drankjes ga je de Carmel Market ontdekken. Je kunt de HaCarmel Bites Card vooraf via internet kopen.

HaCarmel Bites Card

The Promenade

Jarenlang werden de stranden van Tel Aviv vrijwel alleen maar gebruikt voor de scheepvaart en visserij. Pas in 1924 opende het eerste recreatieve strand van Tel Aviv, waarna er meerdere stranden zouden volgen. Al snel werd er een promenade aangelegd, die simpelweg ‘The Promenade‘ genoemd wordt. Inmiddels telt de wandelpromenade een totale lengte van maar liefst veertien kilometer. Behalve door wandelaars wordt de promenade ook veel gebruikt door fietsers (er loopt een fietspad langs een groot deel van de promenade) en fietsers. Een recente opknapbeurt heeft de Promenade een nieuw fris uiterlijk gegeven met verschillende bankjes en een fraai uitzicht op de stranden van Tel Aviv.

The Promenade

Yarkon Park

Het groene hart van de stad Tel Aviv wordt vertegenwoordigd door het Yarkon Park. Dit geliefde noordelijk gelegen stadspark werd voorheen Yehoshua Gardens genoemd. Het was destijds een eerbetoon aan de burgemeester van Tel Aviv, Yehoshua Rabinovitz. Na diens overlijden in 1979 is Yarkon Park vernoemt naar de rivier die door het park loopt. Een wandeling door het park voert je langs archeologische bezienswaardigheden, ruïnes en tuinen met namen als ‘Gan HaBanim, Gan Nifga’ei Ha Teror, Gan HaKaktusim, Gan HaSlaim, Gan HaGazum en Gan HaTropi’. ‘Gan HaSlaim’ is de grootste tuin met daarin een overvloed aan plantensoorten, prachtige uitzichten en ander groen. Yarkon Park is tevens een geliefd park die veelvuldig gebruikt wordt voor feestelijke evenementen, concerten, verschillende sporten en andere recreatieve bezigheden. Zo zijn er bijvoorbeeld ook fietsen en bootjes te huur.Holocaust Monument

Aan het ruim bemeten Rabin Square of Kikar Rabin plein, bevindt zich het Holocaust Monument van Tel Aviv. Het monument werd omstreeks 1974 ontworpen door Yigal Tumarkin, een Israëlische schilder, graficus en beeldhouwer. Hij heeft vooral gebruik gemaakt van staal. Oorspronkelijk was het monument ook voorzien van glas, maar dat is inmiddels niet meer te zien. Tumarkin gaf dit Holocaust monument de naam “Lashoa velagvora”. De vijver naast het Holocaust monument leent zich uitstekend om even te rusten en de drukte aan en rondom de Rabin Square in je op te nemen.

Holocaust Monument

Gay Pride

De multiculturele invloeden, de diversiteit, alsmede de ‘open minded’ denkende bevolking, heeft er toe geleid dat Tel Aviv tijdens de jaarlijkse Gay Pride behoorlijk populair is. Dit meerdaagse evenement, wat jaarlijks in juni begint, brengt de stad volledig tot bloei en schittert in de mooiste regenboog kleuren die je maar kunt bedenken. De extravagante Gay Pride van Tel Aviv start vaak al in de ochtend in het Me’ir Park en vervolgt daarna een parcours door de stad om uiteindelijk te eindigen op een bruisende feestlocatie. De stranden worden vaak ingericht als evenement park, waar allerlei optredens en shows worden verzorgd. Inmiddels is de Gay Pride van Tel Aviv uitgegroeid tot één van de meest populaire en grootste jaarlijkse feesten die er in Israel gehouden worden. Tel Aviv wordt zelfs de ‘Gay Capital of the Middle East’ genoemd.

Jaffa

Tegenwoordig is de oude stad Jaffa onderdeel van de grotere gemeente Tel Aviv-Jaffa. De historie van Jaffa gaat echter veel verder terug dan die van Tel Aviv waardoor de oude kern van Jaffa eigenlijk als een bezienswaardigheid op zich geldt. De belangrijkste hotspot van ‘Old Jaffa’ is de oude haven. Deze haven is zo oud dat deze zelfs in het Oude Testament genoemd wordt in het boek Jona. Tegenwoordig is de oude haven een leuke plek om wat te eten of te drinken. Andere bezienswaardigheden in Jaffa zijn het plein Kikar Kedumim, de Ottomaanse klokkentoren, de St.-Petruskerk, de St.-Nicolaaskerk en de bijna dagelijks geopende vlooienmarkt.

Jaffa

Ramat Gan National Zoo

De dierentuin van Tel Aviv staat ook wel bekend als Safari Ramat Gan. Hoe dan ook, Ramat Gan National Zoo is een dierentuin in het zuiden van de stad bij de Russische St. Peter kerk. Ramat Gan National Zoo werd omstreeks 1980 opgericht dankzij de inzet van Mr. Shlomo Lahat en Dr. Israel Peled. Inmiddels heeft de Ramat Gan National Zoo al veel bezoekers gehad en in is het in populariteit alleen maar gegroeid. Je kunt er onder andere genieten van een Afrikaans landschap met neushoorns, zebra’s, leeuwen, tijgers, apen, giraffen en nog heel veel meer. Het park telt inmiddels ruim zestienhonderd dieren, vele vogelsoorten en een bijzondere collectie reptielen. Liefhebbers kunnen verschillende tours boeken, waaronder de Twiglight Safari Tour, de Midnight Safari, een prive safari of de Safari Kabbalat Shabbat.

Azrieli Center

De drie hoge torens aan de rand van het centrum van Tel Aviv zijn inmiddels bekende symbolen van de stad. De ‘Circular Tower, Triangular Tower en Square Tower’ worden samen het Azrieli Center genoemd. Dit deel van de stad Tel Aviv behoort tot de wijk Sarona. Het Azrieli Center of Merkaz Azrieli vormen samen een afgeschermd complex waarin een groot winkelcentrum is gevestigd. In de torens zelf zijn bedrijven, een hotel, een observatie dek en een restaurant gevestigd. Het ontwerp is toe te schrijven aan de Israëlische Canadees David Azrieli. Behalve architect was deze David ook een succesvolle zakenman, vastgoed ontwikkelaar, filantroop en ontwerper.

Azrieli Center

Tel Aviv Port

De haven van Tel Aviv was bij de opening in 1938 de eerste Hebreeuwse haven. Gedurende dertig jaar heeft de haven dienstgedaan als belangrijk logistiek knooppunt. Dat hield op bij de ingebruikname van een nieuwe goederenhaven in het zuidelijker gelegen Ashdod. Deze nieuwe haven werd in 1965 operationeel, waarna de functie van de haven van Tel Aviv snel afnam. Verval trad in totdat begin deze eeuw er een grootscheepse renovatie plaatsvond. De haven van Tel Aviv is nu een plek waar uitgaan, kunst, winkelen en evenementen centraal staan. Het is een bruisende plek geworden waar locals en toeristen graag komen. In Port Hangar 12 wordt er alle dagen behalve op zondag een ‘food market’ gehouden.

Tel Aviv Port

Stranden van Tel Aviv

De belangrijkste reden voor veel mensen om naar tel Aviv te komen is de aanwezigheid van vele kilometers aan prachtige zandstranden. In totaal telt Tel Aviv-Jaffa twintig stranden, waarvan eerlijk gezegd moet worden dat een redelijk groot deel van de stranden naadloos in elkaar overgaan waardoor een groot deel van de kustlijn van Tel Aviv eigenlijk gedomineerd wordt door één groot strand met verschillende namen voor ieder deel. Eigenlijk heeft ieder strand ook wel zijn eigen publiek. De gayscene concentreert zich bijvoorbeeld op Hilton Beach, dat als het officieuze homostrand van Tel Aviv gezien mag worden. Erg levendig is Gordon Beach waar je beach bars en verschillende velden vind waar je beachvolleybal kunt spelen. na zonsondergang zorgen DJ’s dat het tot in de late uurtjes gezellig blijft hier. Wie wat meer rust wil die gaat naar het zuidelijker gelegen Alma Beach. Dit smallere strand ligt net boven de oude stad Jaffa en is niet voorzien van bars, douches of ligbedden. Hierdoor is het minder populair dan de andere stranden, wat juist voor de rustzoekers weer aangenaam is.

Stranden van Tel Aviv

Hatachana

Wij houden van oude plekken in een stad die een nieuwe functie krijgen. In plaats van de plek te slopen wordt er juist een transformatie uitgevoerd waardoor er een geweldige plek ontstaat waarbij de historie bewaard blijft. Een fraai voorbeeld hiervan is Hatachana, dat ooit het oudste treinstation van het Midden Oosten was. Toen het station in 1892 opende kon je van hieruit in maar liefst zes uur tijd (!) de 55 kilometer over spoor naar Jeruzalem afleggen. In het jaar 1948 raakte het station uitgerangeerd toen de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen werd. Pas in 2010 kreeg het complex van een stationsgebouw met ruim twintig omringende gebouwen een nieuwe functie. Het is nu een hippe plek in de stad waar je kunt genieten van winkels, kunst, horeca en evenementen. Het karakter als spoorbolwerk is daarbij behouden gebleven.

Meer info op www.hatachana.co.il

Hatachana

De Witte Stad

Omstreeks de jaren ’30 van de vorige eeuw, werd er dankzij de plannen van de Britse stedenbouwkundige, Sir Patrick Geddes, een witte stad gebouwd in Tel Aviv. Destijds ontwikkelde de stad zich als een metropool in Palestina. Destijds behoorde het tegenwoordige Tel Aviv namelijk tot het Britse Mandaatgebied Palestina. Pas in 1948 werd de onafhankelijke staat Israel uitgeroepen. De Witte Stad werd vol gebouwd met witte modern ogende gebouwen die ontworpen werden door verschillende architecten. Deze bouwkundigen volgenden hun opleiding in Europa alvorens zij naar Israel vertrokken. Tegenwoordig is dit deel van Tel Aviv bekend als Bauhaus openluchtmuseum. De Bauhaus stijl is wel afwijkend van de Europese stijl. Het klimaat en het creëren van schaduw en koelte is hier de reden van. De Witte Stad heef er inmiddels toe geleid dat Tel Aviv als één van de weinige moderne steden opgenomen werd in de lijst van Unesco’s werelderfgoederen.

De Witte Stad

Neve Tzedek

Het oudste en inmiddels ook zeer sfeervolle deel van Tel Aviv is Neve Tzedek. Dit stadsdeel was oorspronkelijk de eerste Joodse wijk buiten de wijk Jaffa en de haven van Tel Aviv. Aan het eind van de vorige eeuw is Neve Tzedek eigenlijk her ontdekt. Er volgde een grondige make-over en inmiddels wordt het gezien als één van de hipste delen van de stad. Je kunt er uiteenlopende architectonische stijlen ontdekken, boeiende musea bezoeken en genieten op één van de vele terrassen of in een restaurant. Winkelen doe je vervolgens aan de Shabazi Street en alle zijstraten hiervan. Het wordt niet voor niets ‘klein Parijs’ genoemd. Andere leuke bezienswaardigheden van Neve Tzedek zijn de oude en tevens eerste bioscoop van de stad ‘Eden Cinema’ aan de Lilenblum Street. Het theater ‘Suzanne Dellal Center’ aan de Yehieli Street. En het Nahum Gutman Museum, waarin het leven en vele werken van deze kunstenaar worden tentoongesteld.

Sarona

In de negentiende eeuw woonden er Duitse tempeliers op een terrein van zestig hectare, dat bekend staat onder de naam Sarona. De zakelijk succesvolle tempeliers maakten van Sarona een fraaie villawijk met veel ruimte voor groen tussen de bebouwing. Tijdens de periode van het Britse mandaat werd Sarona geannexeerd. Vlak voordat de Britten Israël verlieten werd Sarona aan de stad verkocht, waarna het gedurende lange tijd gebruikt is door het leger. In 2006 startte de gemeente met een grootscheeps renovatieproject dat maar liefst acht jaar in beslag genomen heeft. Nu is Sarona op prachtige wijze in een moderne variant op de oude staat teruggebracht en is het een fraaie groene oase in het moderne Tel Aviv. Er is een enorm contrast tussen de lage woningen waarin nu horeca en winkels zitten met de omringende wolkenkrabbers.

Sarona