Het weer in Tel Aviv

Dankzij de warme droge zomers en de milde wat nattere winters heeft Tel Aviv een warm mediterraan klimaat. Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie wordt dit klimaattype met de letters Csa aangeduid. Kenmerkend voor dit klimaat is dat de droogste maand gemiddeld minder dan 30 millimeter neerslag heeft en dat de natste maand van het jaar gemiddeld tenminste drie keer zoveel neerslag heeft dan de droogste maand van het jaar. Voor Tel Aviv is daar absoluut sprake van. Het warme mediterrane klimaat wordt ook wel onder de algehele noemer ‘subtropisch klimaat’ geschaard, hoewel dit geen officiële klimaatclassificatie is.

Klimaatinfo van Tel Aviv

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Tel Aviv zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Tel Aviv. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Tel Aviv



Warme zomers

De zomermaanden zijn warm tot soms zeer warm in Tel Aviv. Omdat Tel Aviv direct aan de kust ligt is het weer hier gelukkig meer gematigd dan in het binnenland van Israël, waar maximumtemperaturen van veertig graden Celsius vaak meer regel dan uitzondering zijn in de maanden juli en augustus. In Tel Aviv blijft het kwik dan gemiddeld steken rond de dertig graden, maar in tegenstelling tot de tropische klimaten is er hier wel wat meer sprake van variatie in de daadwerkelijke temperatuur van dag tot dag. Zo kun je dagen hebben waarbij het gemakkelijk 35 graden of hoger wordt, maar kan het kwik een dag later gemakkelijk blijven steken bij 26-27 graden Celsius. Wat opvallend is, is dat juli en augustus statistisch gezien de warmste maanden zijn, maar dat de recordtemperaturen vooral in de maanden april, mei, juni, september en oktober te vinden zijn. Dat heeft alles te maken met de luchtstromingen. In de zomermaanden is de westelijke wind duidelijk dominanter aanwezig, waardoor het relatief koelere zeewater de kans heeft om de temperaturen nog enigszins te temperen. Een oostelijke wind komt hartje zomer eigenlijk amper voor. In het voorjaar en najaar komt een aflandige stroming wel regelmatig voor, waardoor er droge en zeer warme lucht vanuit het binnenland aangetrokken kan worden.

Voor- en najaar

Eigenlijk kun je in Tel Aviv amper spreken van een voorjaar en najaar. De tussenseizoenen zijn soms amper te onderscheiden, omdat sommige jaren de zomer en de winter vrijwel naadloos in elkaar overlopen. Als je tussenseizoenen aan moet duiden dan is dat in het voorjaar vooral de maand april met soms een uitloop in mei en in het najaar is dat de maand oktober met vaak een uitloop in november. De periode half/eind mei tot begin oktober mag je als zomerseizoen beschouwen. Vanaf eind november tot eind maart is het winterseizoen.

Tijdens zowel het voorjaar als het najaar kun je flinke schommelingen hebben in temperatuur en in weerbeeld. Zo kan het in april gerust ineens een paar dagen beduidend somberder en vaak ook natter zijn, terwijl het ook langere tijd droog, zonnig en warm kan zijn. Gemiddeld genomen ligt de middagtemperatuur in de tussenseizoen ergens rond de 22 tot 28 graden Celsius. Er komen echter ook dagen voor dat de thermometer ineens ruim boven de dertig graden uitkomt. Wie dus denkt in april of oktober de hitte te ontlopen, die kan weleens bedrogen uitkomen.

weer

Milde winters

Het zachte klimaat van Tel Aviv zorgt ervoor dat het ook in de wintermaanden hier prima vertoeven is. Tijdens de winterperiode die pakweg half november begint en eind maart een beetje teneinde loopt is het vaak nog zeer aangenaam met middagtemperaturen die tussen de 15 en 25 graden liggen. Als de zon schijnt en je uit de wind ligt is het op de stranden dan vaak nog prima vertoeven. Het echte strandseizoen is dan over, maar dat weerhoudt er op zonnige warmere dagen niemand van om ook in het winterseizoen heerlijk te genieten van het strand. Als je Tel Aviv als winterzonbestemming uit wil kiezen dan zouden wij voor de maanden april of november gaan. Vooral begin november is het vaak nog heerlijk in Tel Aviv én is het zeewater over het algemeen ook nog zeer aangenaam met gemiddelde zeewatertemperaturen van 23-24 graden Celsius. Heerlijk voor een aangename duik in de Middellandse Zee!

Neerslag

Als je de regen wilt ontlopen in Tel Aviv dan zal je dat in de periode mei tot en met september prima lukken. De kans op regen is dan minimaal. Je kunt een keer een dag met enige vorm van regen hebben in mei en misschien ook nog eind september, maar de tussenliggende maanden is het vrijwel continu droog in Tel Aviv. Vanaf oktober neemt de kans op neerslag toe. De maanden december, januari en februari zijn de drie nattere maanden in Tel Aviv. Deze maanden zijn gemiddeld genomen in Tel Aviv natter dan in Nederland. Reken op ongeveer vierhonderd millimeter aan neerslag binnen deze drie maanden. Let wel op: dit zijn langjarige gemiddeldes waarbij er nattere en ook drogere jaren voor kunnen komen. De neerslag valt eigenlijk altijd in de vorm van regen. Voor sneeuw is het gewoonweg te warm, hoewel een natte sneeuwbui in de nacht niet helemaal uit te sluiten valt in de wintermaanden.

Zonneschijn

Wie het aantal uren gaat tellen dat er in Tel Aviv sprake is van zonnig weer die komt in een gemiddeld jaar uit op ruim 3300 uur. Daarmee behoort Tel Aviv tot de meest zonnige bestemmingen aan de Middellandse Zee. Echt sombere maanden komen er niet voor in Tel Aviv. De maanden december, januari en februari zijn met respectievelijk gemiddeld 189, 192 en 200 uren zonneschijn per maand de somberste maanden. Wie meerekent met ons die ziet dat dat altijd nog gemiddeld 6 uur of meer per dag is. Dit zijn cijfers die we in Nederland in de zomer halen. De zomermaanden zijn in Tel Aviv ronduit zonovergoten. Met gemiddeld 12 uur zonneschijn per dag in juni, juli en augustus is er sprake van vrijwel continu zonnig weer. Op veel dagen is er geen wolkje aan de lucht te bespeuren. Wel kan de vrij hoge relatieve luchtvochtigheid er soms voor zorgen dat er een soort van waas in de lucht hangt waardoor het zonlicht wat gefilterd wordt.